Oslo
Door: HanenBert
Blijf op de hoogte en volg Bert en Hanneke
17 Augustus 2010 | Noorwegen, Geiranger
We hadden een onrustige nacht verwacht. De camping wordt doorsneden door een doorgaande weg die redelijk druk is. De camping Lagunen is prima in orde, maar wel goed gevuld. Ook een hoop jongelui, wat voor rumoer zorgde aan het begin van de avond. Toen we een stukje gingen wandelen zagen we dat op het veld naast onze camping een grote tent stond en er liepen een bruid en bruidegom rond. Lekker een bruiloft naast je tent.
Vanaf 10 uur was het doodstil op de camping. Het verkeer nam af tot vrijwel niks en de bruiloft, ondanks alle gasten die we er heen zagen gaan, niks van gehoord. Prima geslapen.
Aangezien we vlak voor Oslo stonden, 2 uurtjes te gaan, sliepen we lekker uit. Net als de rest van de camping. Ja kamperen in Scandinavië is heel anders dan Frankrijk. Relaxed en heel rustig.
Het laatste stukje naar Oslo ging voorspoedig. De Ekeberg stadscamping was snel gevonden dankzij onze Truus. De recensies die we hadden gelezen spraken van lawaai en een zooitje. Tja na 20 jaar Frankrijk zijn wij denk ik afgestompt. Zou in Frankrijk een 5 sterren camping zijn. Maar voor begrippen hier was het inderdaad minder.
We zijn meteen ’s middags de stad ingegaan. Gewoon met de auto. Moet toch kunnen? We hebben tenslotte een TomTom. Op naar het Vigenlandsparken. Het was schitterend weer 28 graden en volop zon. De Truus leidde ons zo naar het park….alleen aan de verkeerde kant, in een woonwijk waar je niet mocht parkeren. Na veel omzwervingen, zweet in de bilnaad en kleffe handjes zijn we maar een parkeergarage ingedoken. Het was namelijk een beetje drukkig in het centrum. Zondagmiddag, mooi weer. Ja denkt dan heel Oslo, wij gaan naar het Vigenlandsparken.
Maar dat maakt het wel leuk in het park. Lekker druk. Echt een ontmoetingsplek, waar de locals liggen te zonnen. Het park was met dit weer schitterend. Mooie beelden en netjes! Zou in NL niet lukken denk ik. De bronzen beelden zouden worden gejat en het gras zou volgesch…. zijn door honden. Han genoot van de beelden, bomen en planten en Bert had het te druk met al die blonde vrouwen daar (pfieuw).
Als tweede attractie hadden we op ons lijstje het Vikingskipshuset staan. Daar worden uit koningsgraven opgegraven Vikingschepen tentoongesteld. Ongelofelijk, dat ze daar mee de oceaan overstaken!
Maandag 16 augustus
Een dagje Oslo. Met een 24 uurs-pas konden we van alle openbaar vervoer gebruik maken. Met de bus naar het centrum. Daar door Karl Johans Gate gelopen richting Paleis (Slottet). Dit is de drukste straat met voetgangers in Oslo. Bij het paleis van de Koning nog even gekeken of Mette Marit gespot kon worden maar helaas had ze geen tijd. Het wisselen van de wacht bekeken en toen achterom gelopen om te kijken of we naar binnen konden. Han werd bijna aan een bajonet geregen door een wacht toen ze even door het hek wilde fotograferen. Mocht niet dus.
Als echte toeristen de attracties uit het boekje langs gelopen. Via Rådhuset (stadhuis) naar de haven en Aker Brygge. Op de plaats van de oude werf worden de gebouwen gerestaureerd en zijn veel nieuwe gebouwen neergezet. Daarbij zijn hier heel veel restaurants etc geopend waardoor het veel volk trekt. Erg leuk om rond te lopen en iets te eten, wat we dan ook deden.
Na de middag op de bus gestapt om weer naar Bygdøy te rijden waar we de Vikingschepen hadden bekeken. Het was ons opgevallen dat hier heel mooie huizen stonden en er nog enkele musea waren, zoals het Frammuseet en het Kon-Tiki Museet. We hebben alleen maar rondgelopen want buiten was ook van alles te zien en alle museum aflopen vonden we niet leuk. We kozen ervoor om als enige museum nog het Akershus Slott te bezoeken, welk kasteel in het centrum ligt. Met de pont staken we over naar het centrum. Zul je dus net zien dat iemand besloot dat het Slott om 16.00 uur sloot. Staan we daar om tien voor vier. Maar hier was buiten ook het nodige te zien. Tenslotte gingen we met de Tricken (tram) naar de botanische tuinen van de universiteit. Mooi en rustig. Nog even langs het Munch-museet gelopen, maar toch snel de tram en bus naar de camping genomen….honger!
18 Augustus 2010 - 09:54
Kees:
Hoi Bert en Han, wat een leuke verslagen. Zal in de komende tijd jullie blog volgen. Bert niet te veel naar al die mooie blonde vrouwen kijken, want dan krijg je straks last van jouw nek. Geniet maar van de mooie landschappen en natuur. Veel plezier. -
18 Augustus 2010 - 10:37
Linda:
veilig aangekomen op jullie camping mam ?? haha grapjeee!
kusjeee -
18 Augustus 2010 - 17:14
Bert En Hanneke Wolters:
Hey Kees,
Blonde vrouwen zijn puur natuur dus.... Maar Han houdt me kort.
18 Augustus 2010 - 17:17
Bert En Hanneke Wolters:
Hei dochter,
je ma heeft nog een uurtje na zitten zweten van de weg naar de camping. Pas ma een paar wijntjes trok ze weer recht, lol. -
18 Augustus 2010 - 17:19
Elly En Ad:
Hoi, Han en Bert hier gaat alles goed hoor, leuk om te lezen wat jullie allemaal mee maken. Ik heb het maar even hard-op gelezen zodat laika ook weet wat jullie doen!!!!!Hoewel ik denk dat ze geen heimwee heeft,ze eet en slaapt goed en huilt niet overdag!veel plezier en weer tot het volgende berichtje -
18 Augustus 2010 - 17:33
Johan:
Hoi, ouwe vikingen! Leuk zo'n reisverslag op de computer, kunnen we dagelijks steeds jaloerser worden. Wat is dat beeldenpark mooi he in Oslo. Ik kon er wel een hele dag ronddwalen.
Is er in Noorwegen geen dameskapper zodat je Han even hoogblond kunt maken, dan is alles weer gewoon lekker dichtbij. Het mooie landschap moet volgens mij nog komen. Maar dat lezen we nog wel. groetjes en veel plezier. -
18 Augustus 2010 - 19:58
Fenna:
Oh wat heerlijk allemaal! En er komt nog veeeel meer moois (ook mooie vrouwen!) Die Noorse mannen zien er soms wel aardig uit Han, maar ze zijn zoooo stuurs en bot, vraag maar aan Marieke!
Genieten maar, ik volg de verslagen!
Liefs van mij