De Noordkaap - Reisverslag uit Honningsvåg, Noorwegen van Bert en Hanneke Wolters - WaarBenJij.nu De Noordkaap - Reisverslag uit Honningsvåg, Noorwegen van Bert en Hanneke Wolters - WaarBenJij.nu

De Noordkaap

Door: Bert

Blijf op de hoogte en volg Bert en Hanneke

22 Augustus 2013 | Noorwegen, Honningsvåg

Skoganvarre - Honnigsvag (195 km) Noordkaap 35 km

Was wel een beetje benauwd in het hutje. Raam niet open gehad vanwege de muggen. Maar op zich goed geslapen.
Het miezert, bah. Maar in de auto word je niet nat dus op weg. Het landschap wordt kaler. Hier en daar een boom of struik. Bij Lakselv komen we aan de kust en begint een fjord. Wauw, ondanks de regen, valt er van alles te zien. Rotsen, watervallen, vissersboten. De weg slingert zich langs het fjord naar het noorden. Gelukkig is het heel rustig op de weg en kunnen we niet hard rijden. Zo nu en dan even stoppen om te kijken. We zien kleine walvissen opduiken. Het lijken dolfijnen maar kunnen ook grienden zijn. Niet te zeggen. Langzaam breekt de zon door.
Een tegenligger seint met zijn lampen. Huh, dat was gister ook al een keer zo. Toch maar gestopt om te kijken of er iets is. Allebei de dimlichten stuk!!! Dan maar verder met mistlampen aan. Maar bij de eerste tunnel blijkt dat dit toch niet prettig rijden is. Er komen straks lange tunnels aan. Bert herkent een stuk van de kustweg want die heeft hij via streetview met Martijn bekeken. Gaaf om dat nu in het echt terug te zien. Op een parkeerplaats stoppen we om de lampen te vervangen. Een vooruitziende blik had ons doen besluiten 2 lampen mee te nemen. Lampje 1 zat er zo in. Ja die was doorgepiept. De tweede lamp is lastiger want daar kom je amper bij. De garage had een maand geleden deze lamp al vervangen! De beschermkap van de lamp zit er niet op. Lekker met deze nattigheid. De lamp is helemaal wit en zwart. De beschermkap ligt onder op de bodemplaat. Bedankt monteurtje, knuppel. Met onze wandelstokken proberen we de kap te vangen en krijgen hem uiteindelijk te pakken. Nu ff de nieuwe lamp er in. Een uur later, met doodwensen aan de ontwerper van het ontwerp, pijnlijke handen en uiteindelijk de inzet van een combinatietang zit het lampje. We kunnen door.

We duiken de Nordkapp-tunnel in en komen er uit bij Honningsvag. Het is pas half een, het weer is mooi dus we rijden lekker door naar de Noordkaap. Nog 31 km. Na 5 km komen we langs de camping waar we een hutje hebben. We klimmen de ruige bergen in. Wat een landschap. Kaal, woest en een eenzame weg. Hier en daar rendieren die Hanneke op de foto probeert te zetten. Te ver weg. In de verte doemt de radarbol op die op de eindbestemming staat. Spannend. De weg er heen past helemaal bij het einde van Europa. Na 3150 km rijden, de boot niet meegerekend bereiken we ons doel.

Het is gelukkig lekker rustig. Het waait en is best koud. Een muts en handschoenen zouden welkom zijn. Ff wachten bij de wereldbol voor de bekende foto’s. Over zee komen regenbuien en laaghangende wolken onze kant op. We gaan het centrum binnen en neem de tijd om alles te bekijken. Nu we hier toch zijn…..
Morgen nog maar eens kijken na de hike die we gaan maken naar het enige echte noordelijkste puntje van Europa. Dat ligt er namelijk vlak naast, Knivskjelodden. Moet het iets minder regenen.
Benieuwd naar ons hutje, want hier blijven we 2 nachten. Helemaal top! Ruime hut met koken en stromend water én….. een 2 persoonsbed. Type twijfelaar maar dat mag de lol niet drukken.
Die Han, 2000 km aan het azen op een mooie rendierfoto, die niet wil lukken. Staat er plots een hele kudde rond de hut. Leef je uit!
De wind en regen gieren rond het hutje maar de kachel staat aan en het eten en de whisky smaken prima. Het weer wordt morgen beter.

• 23 Augustus 2013 - 18:11

Grietje:

Wat een landschap en prachtige foto,s . Geweldig om mee te maken denk ik.

• 23 Augustus 2013 - 18:39

H.Wolters.:

Geachte rendier jagers,

Heb de verslagen voor de zoveelste keer gelezen en nog steeds met veel plezier.
    Fijn dat alles zo goed gaat op een paar autolampjes na. Beloof me dat als jullie
    naar de echte noordpunt gaan, kom dan niet te dicht bij de rand want het water is
    loeiend koud. Ga zo door en vooral genieten.
    Alle liefs van Pa.

• 23 Augustus 2013 - 19:41

Anita:

Mooie foto's hoor en wel heel bijzonder allemaal, ver weg van het massatoerisme.
    En weer even lekker tegen elkaar aan kruipen in een knus smal bedje is toch ook gezellig toch?!
    Heerlijk zo'n vakantie terwijl iedereen weer aan het werk is. Geniet er maar met volle teugen van.
    Liefs uit HHW.

• 23 Augustus 2013 - 19:43

Hanneke:

Het is idd een heel apart kaal ruig landschap, jammer dat we vandaag de hike niet konden doen ivm regen
    Maar je jan niet alles hebben

• 24 Augustus 2013 - 00:26

Ria:

Hoi Hanneke en Bert

Geniet er nog maar lekker van,leuk om jullie verhaal te lezen
    Gr vanuit Den Helder

• 24 Augustus 2013 - 19:59

Bert En Hanneke Wolters:

Zo is het Anita, en idd geen massatoerisme, komen bijna geen nl tegen en genieten doen we.
    Hoi Ria wat leuk dat je ons volgt.